top of page

KEMPO - GESCHIEDENIS

 

Vrij vertaald betekent ‘kempo’ zoveel als ‘weg of wet van de vuist’ of wel ‘vuistmethode’.
 
Er zijn talrijke legenden en verhalen in omloop met betrekking tot het ontstaan en de bron van de krijgskunst tradities. Zo is er een bekend Chinees gezegde dat luidt: ‘Alle vechtkunsten onder de hemel vinden hun oorsprong in de Shaolin Tempel’. Hiermede wordt verwezen naar de Shaolin Tempel die in 495 n.Chr. werd gebouwd aan de voet van de westelijke hellingen van het Songshan gebergte dat gelegen is in Centraal China, in het district Denfeng in de provincie Honan.
 
Een voorzichtige schatting van het aantal Chinese vechtkunststromingen is minimaal 400. Enkele voorbeelden van bekende vechtkunststromingen die de term ‘Kempo’ gebruiken om hun stijlrichting aan te geven zijn o.a. Shorinji Kempo, Nippon Kempo, Okinawa Kempo, Inyo Ryu Kempo, Tai-Ki Kempo, Ed Parkers Kempo en Ryukyu Toudijutsu Kempo.
 
De Kempo die wij in Nederland beoefenen is in de Jaren ’60 vanuit Indonesie naar Nederland gekomen.  De grondleggers in Nederland zijn Gerard .K. Meijers en de heer Carl Faulhaber .
Om te achterhalen hoe kempo in Nederland ge-introduceerd is ben ik te rade gegaan bij Jim Bax.  Jim is in Zuidholland assistent van G. Meijers en later van C. Faulhaber geweest. 
Zie webpagina " Visie Jim Bax geschiedenis Kempo in Nederland".
bottom of page